Dzisiaj na słodko, napiszę Wam jakie ciasto zrobiłam na weekend o wdzięcznej nazwie Delicja Pawełka ♥️.
W ocenie męża smakuje bardzo dobrze, a uwierzcie mi to surowy juror 🤣
DELICJA PAWEŁKA ♥️
🍰
Biszkopt czekoladowy:
4 jajka
⅓ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
🍰
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubić na szklista pianę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać łyżka. Na koniec dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać do momentu połączenia się składników.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, bądź do zarumienienia.
🍰
Masa adwokatowa:
4 batoniki Pawełek advokat
200 ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
🍰
Batoniki rozpuścić w kąpieli wodnej z 100 ml śmietany. Wystudzić. Ubić pozostałą śmietanę z serkiem mascarpone i stopniowo dodawać rozpuszczone batoniki.
🍰
Na wystudzony biszkopt rozsmarować słoiczek konfitur wiśniowych. Wyłożyć masę z batoników. Ułożyć biszkopty.
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.
🍰
Smacznego!
Dajcie znać jak się udało ciasto. Czekam na zdjęcia wypieków w wiadomości - w planach jest stworzenie galerii z waszymi wypiekami!
W ocenie męża smakuje bardzo dobrze, a uwierzcie mi to surowy juror 🤣
DELICJA PAWEŁKA ♥️
🍰
Biszkopt czekoladowy:
4 jajka
⅓ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
🍰
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubić na szklista pianę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać łyżka. Na koniec dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać do momentu połączenia się składników.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, bądź do zarumienienia.
🍰
Masa adwokatowa:
4 batoniki Pawełek advokat
200 ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
🍰
Batoniki rozpuścić w kąpieli wodnej z 100 ml śmietany. Wystudzić. Ubić pozostałą śmietanę z serkiem mascarpone i stopniowo dodawać rozpuszczone batoniki.
🍰
Na wystudzony biszkopt rozsmarować słoiczek konfitur wiśniowych. Wyłożyć masę z batoników. Ułożyć biszkopty.
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.
🍰
Smacznego!
Dajcie znać jak się udało ciasto. Czekam na zdjęcia wypieków w wiadomości - w planach jest stworzenie galerii z waszymi wypiekami!
Komentarze
Prześlij komentarz